Alçak ile ilgili atasözleri - Atasözleri - Güzel Anlamlı Sözler
Alçak ile ilgili atasözleri
Alçak uçan yüce konar, yüce uçan (konan) alçak konar (uçar).
atasözünün açıklaması ve anlamı:
İnsanların toplum içindeki yerlerini tutum ve davranışları belli eder. Kimi insan vardır ki alçakgönüllüdür, büyüklük taslamaz, insanların mevkilerine göre tavır takınmaz; işte bu kimseler saygı ve sevgi görür, toplum içinde yükselir. Kimi insan da vardır ki kibirlidir, herkesi küçük görür, üstünlük taslar; bu insan da hiç sevilip sayılmaz, toplum içinde de iyi bir yer edinemez.
Alçak yerde yatma sel alır, yüksek yerde yatma yel alır.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
İnsan hiçbir işinde aşırılığa kaçmamalı, orta bir yol izlemelidir. Gerek maddî, gerekse manevî yönden kendisine en uygun olanı seçmelidir. Orta bir yol izlemeye yanaşmayan insana hem çok düşük, hem de çok yüksek hayat biçimi zarar verir
Alçak yer yiğidi hor gösterir.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
1. Elindeki imkânları sınırlı olan, basit bir görevde bulunan kimse ne kadar değerli olursa olsun kendini gösteremez; kişiliğini, yeteneğini kanıtlayıp lâyık olduğu yere gelemez. Bu durumda onun önemsiz görülmesine, etkisiz kalmasına, yitip gitmesine sebep olur.
2. İnsan, aldığı eğitime, yeteneklerine ve kültürüne uygun olmayan bir görevde çalışıyorsa kendi yeteneklerini gösterme olanağı bulamaz. Basit bir insan gibi muamele görür.
Borçlunun yalımı alçak olur.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Borçlu kimseler, borçlarını ödeyemedikleri için alacaklıları yanında rahat olamazlar; başları yukarıda yürüyemezler, üzülüp incinirler, sanki suçlu gibi dururlar, kendilerini ezik hissederler.
* yalımı alçak : Yüzü yerde, yumuşak huylu.
Alçacık (alçak) eşeğe herkes biner.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Zayıf, güçsüz ve koruyucusu olmayan kişiyi hırpalamak kolaydır. (Güçsüz ve korumasız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.)
Alçak yerde tepecik kendini dağ sanır.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Bilgili, becerikli ve yetenekli insanların olmadığı yerde, az bilgili kişi dâhilik taslar.
Alçak eşek binmeye kolay, öksüz çocuk dövmeye kolay.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Zayıf, güçsüz ve koruyucusu olmayan kişiyi korkutmak, azarlamak, etki altına almak ve dövmek kolaydır. Bu da mertlik ve efendilik değildir. (Güçsüz ve korumasız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.)
Alçak yerin tepeciği dağ görünür.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Bilgili, becerikli ve yetenekli insanların olmadığı yerde, az bilgili kişi dâhilik, bilmişlik taslar.
Güzel Anlamlı Sözler 23 Temmuz 2023 23 Temmuz 2023 — 11:56
Bu alanda göndermiş olduğunuz mesajlar tüm ziyaretçiler tarafından görüntülenebilir. Göndermiş olduğunuz mesajların toplum ve site kurallarına yakışır saygılı, seviyeli ve Alçak ile ilgili atasözleri ile alakalı içerikler olmasına dikkat ediniz ...
Tüm mesaj içeriklerinin de ziyaretçiler tarafından görüntülenebileceği nedeni ile özel kimlik bilgisi ya da kötüye kullanımı mümkün olabilecek içeriklerinizi lütfen mesajlarınızda paylaşmayınız. Bu gibi içerikli mesajlar yapılan düzeli denetimler ve şikayetler yolu ile tespit edilerek yayından kaldırılmaktadır.